Skal du købe eller lease bil?

Du fandt en lækker lejlighed ude i provinsen, der ikke flænser din bankkonto. Der er stille og roligt, præcist som du vil have det. Problemet er bare, at dit job tager dig vidt omkring fra den indre by til kommunens og regionens udkanter. Kollektiv transport er du hverken glad for at vente på eller køre i, og dit budget levner bare overhovedet ikke penge til daglige ture i taxi.

Du vil have en bil, og det skal gå hurtigt. Men skal du købe eller lease den? Her får du pointers.

Er ejerskabet vigtigt for dig?

Er du et meget materielt menneske, giver det umiddelbart mening at købe bilen. Så bliver du registreret som dens ejer og behøver ikke have hensynet til andre med i, hvordan du behandler din egen bil. Dette i kontrast til leasing, hvor muligheden for køb først kommer efter leasingperiodens udløb. Du kan nok finde en brugt bil til omkring 40.000 kr., der løfter de basale transportbehov, hvis du vælger at betale den med et kviklån, er den dog først helt din, når du har betalt lånet tilbage.

Hvad hvis du vil af med bilen?

Ønsker du at skille dig af med bilen igen, er det lettest med en købt bil, for din bil kan du sælge når som helst, og pengene kan du så bruge til at betale af på evt. lån, du står med. Ønsker du omvendt at bryde en leasingkontrakt før dens udløb, støder du for det første ind i en hurdle i form af tidsbestemt uopsigelighed, for eksempel i de første 11 måneder. Derefter skal et større regnskab gøres op, hvor det ikke altid er åbenlyst, hvad du ender med at skulle betale.

Det til side slipper du ved leasing kontra køb for at gøre status på værditab ved brug af bilen.